NLP - Totul poate sa fie simplu in loc sa fie complicat!

Tot lucrand cu principiile NLP de cand am facut cursul la Mind Master am observat cum practicarea mindfulness-ului devine din ce in ce mai usoara, iar efectele se simt si mai des si mai puternic.

Pentru cine se intreaba ce este mindfulness-ul, care sunt beneficiile sale si cum putem sa traim mindful, pe Open Mind gasiti un articol clar si la obiect.

Pentru ca in domeniul asta nu vreau sa imi dau cu parerea pe metodologie, principii, tehnici si tot restul, fac doar un rezumat al presupozitiilor cu care NLP opereaza.
Dincolo de faptul ca le citesc zilnic si inca nu incetez sa fiu uimita de cat de evidente si de bun simt sunt (si de faptul ca pe multe le stim cu totii doar ca nu ne obosim sa le constientizam si sa le verbalizam) mi se par extrem de utile in a le folosi ca baza pentru meditatii sau discutii la un pahar de vin.

Cum stim bine ca vorbaria multa saracia omului, mai jos sunt cateva din ideile pe care NLP isi intemeiaza practica. Sunt mai multe de atat insa mie astea mi s-au parut cele mai relevante. Daca vi se pare ca unele din ele se repeta....nu vi se pare. Unele sunt reluate sub alta forma, exprimate altfel incat sa fie clare pentru oricine, indiferent de cum isi reprezinta lumea in mintea sa.


1.       Fiecare om are un model diferit despre lume. Acesta se bazeaza pe informatiile sale specific senzoriale, sociale si personale precum si pe prelucrarea individuala din punct de vedere a limbajului.
2.       Fiecare reprezentare despre lume este unica si corespunde unei harti care nu e e aceeasi cu teritoriul pe care il reprezinta.
3.       Oamenii actioneaza corespunzator acestei “harti interne” subiective si nu in baza perceptiei “obiective”.
4.       Multe limitari carora ne credem expusi in timpul vietii nu exista in realitae, ci numai in perceptia specific senzoriala limitata si in interpretarea lingvistic/emotionala a acestei imagini subiective despre lume. Largind aceasa imagine despre lume, respectiv diferentiind-o, putem avea la dispozitie mai multe posibilitati de alegere in comportament.
5.       Oamenii fac in orice situatie alegerea cea mai buna care le sta la dispozitie. De aici rezulta ca fiecare comportament este corelat cu modelul pe care persoana il are despre lume si cu contextul in care s-a nascut initial acel comportament.
6.       O adevarata modificare, adica de durata, este posibila numai cand acceptarea si beneficiul fiecarui comportament pot fi mentinute sau transformate.
7.       Resursele si capacitatile pe care omul trebuie sa le modifice exista in el insusi sub forma de potential.
8.       Spiritul si corpul sunt domenii ale aceluiasi sistem cibernetic si se influenteaza reciproc, alternativ si sistematic.
9.       In fiecare sistem domina elementul cu cea mai mare flexibilitate si cu cele mai multe posibilitati de alegere (adica daca fac ceva nou deschid o posibilitate ce nu exista pana acum in acel sistem)
10.   Constientul nostru ne limiteaza comportamentul si nu este elementul care controleaza sistemul. Procesele inconstiente lucreaza intr-un mod autonom, creator si inteligent.
11.   Cand un om poate invata si face ceva – in cadrul limitelor biologice – potential o pot face si altii.
12.   Fiecare om este unic si ca atare trebuie tratat corespunzator.
13.   Nu poti sa nu comunici. Chiar si cand nu comunici, tot comunici ceva.
14.   Fiecare comportament este rezultatul proceselor neurologice. Oamenii reactioneaza la ceea ce li se intampla in interior ca si la stimulii perceputi in exterior.
15.   Reprezentarile asemenatoare favorizeaza o buna comunicare.
16.   Limbajul este un mod de descriere a experientei (structura superficiala), el nu este experienta insasi (structura profunda).
17.   Oamenii au doua sisteme lingvistice care interactioneaza, vorbirea – verbala si vorbirea – corporala (analog). In caz de dubiu, atentia trebuie sa stea la domeniul analogic.
18.   E nevoie sa stii ce rezultat doresti sa atingi ca sa stii cum iti orientezi actiunile.
19.   Adevarata semnificatie a comunicarii tale pentru partenerul tau de conversatie o recunosti prin reactia pe care o provoci.
20.   Fii flexibil. Daca ceea ce faci tu nu conduce la rezultatul dorit, fa altceva. Daca faci ce ai mai facut, obtii ce ai mai obtinut.
21.   Oamenii nu sunt dereglati/defecti chiar daca fac lucruri care nu sunt de dorit.
22.   Oamenii nu sunt comportamentele lor.
23.   Persoanele cele mai flexibile au cea mai mare influenta asupra rezultatului.
24.   Hartile noastre mentale pot fi actualizate mai usor decat poate fi schimbata lumea.
25.   Vom avea mai mult de castigat schimband procesul de experiementare a realitatii decat sa schimbam continutul experientelor pe care le traim.
26.   Resursele de care avem nevoie pentru a face o schimbare exista deja in noi.
27.   Nu exista esec ci numai feedback. Toate rezultatele actiunilor noastre reprezinta realizari chiar daca sunt sau nu dorite.

Comments

Popular posts from this blog

De ce nu am sa renunt la Pilates...ever!

Rezumate si idei principale - 3 - Ralph Bruksos - Schimbarea ca oportunitate

Rezumat si idei principale - 2 - Carol Dweck - Mindset